Ознаке

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Celim telom zaroniti. Prepustiti se u potpunosti. A naposletku, dozvoliti utiscima da se slegnu.

O besmrtnosti, samo se kroz muziku moglo besediti, i jedino je tako, donekle spoznati. Iskreno i ispod površine trenutnosti.

Sazdani od delića, što na najtanji drhtaj tonova plešu, predajemo se. Od materije tela, preostane samo strujanje vazduha što teče u zadatom ritmu. Neverovatna je snaga i mekoća tih dlanova što te vode kroz melodiju, pa se ponovo rađaš i umireši. Uznemireni nežnošću, probudjeni očajem, a bes i seta, razdiru. Potom, ljubav i kristal radost, da iscele. A u duši, trag uspavanog kosmosa, onaj delić besmrtnosti probude.

Naklon, Maestro, malo teatralnosti lepo ti stoji, kad si nam dušu probudio u savršenom neskladu osećaja. Toliko različitosti na sceni jednu umetnost stvara, vođena plesom snevača, što sva čula budi i podčini.

Maestro, ti si onaj što nevidljive niti vuče i bestidno tonove rasipa. Ali kad se uzburkaju mora duše, samo ih pijanista, veštim prstima sasvim umiri.

O tebi, pijanisto, bi i Čajkovski mogao pričati, da je baš tebi koncert za klavir pisao. I dodao kroz osmeh, muzika koja ne uznemiri dušu, i na kraju joj ipak spokoj ne pruži nije dostojna večnosti.

Posmatrati čoveka koji u sebi nosi muziku i prenosi je celim svojim bićem kroz prostor, čudesno je. A on je, zapravo samo eho. Iz njegovih prstiju, vatromet tonova.

Od muzike se lako može umreti, ona ljupko zavede i pod kožu se uvuče, a u moru tonova najlepše se plovi, plovi i lako odluta. Pa se polako probude i skrivene emocije. Ali valovi tvoji ipak nose, na spokoju nade.

Jesmo li mi, izgubljeni, upravo pronađeni?

Violinisti, vi ste i poslednji sloj duše naše ogolili. I sada, nemo pred vama stojimo, vašim žicama svezani. Stojimo i drhtimo, a iščekivanje je najgore. Oh, neizvesnosti dostojanstvena.

I naposletku, otvaram oči, publika je na nogama, i požar je u sali.

 

Kolarac:

Hor i Simfonijski orkestar RTS „Pobeda i ideali“

dirigent: Bojan Suđić

Aleksandar Serdar, klavir

Program: Čajkovski, Betoven